Coronapandemin satte blåslampa på digitaliseringen. När vi tvingades jobba hemifrån lärde vi oss digitala verktyg som det hade tagit år att implementera utan krisen. Enligt Sifo-undersökningen Tomorrow Report skulle en helt digitaliserad arbetsplats varit på plats först år 2030… De flesta är eniga om att arbetslivet aldrig kommer bli sig likt igen. Men är turbodigitalisering ett framgångsrecept?
Med rätt implementering kan det absolut vara det, hävdar branschspecialisterna. Vi har pratat med Susanne Erkenmark, chef för Sigma Worklife och Lars Kry, VD på Sigma IT Group.
Hur har krisen påverkat företagens sätt att arbeta?
Lars Kry: Den digitala revolutionen har tagit ett jättekliv och digitaliseringsgraden har på ett par månader hoppat fram minst två år i tiden. Många har lärt sig nya digitala verktyg, för att underlätta distansarbetet, som de förmodligen kommer att fortsätta använda även post corona. Jag ser bara i vår egen verksamhet vilka möjligheter digitaliseringen ger.
Susanne Erkenmark: Många företag hade ingen lösning och fick digitalisera ad-hoc. Risken är därför påtaglig att verktygen inte nyttjas optimalt. Microsoft Teams till alla medarbetare är ett bra första steg men gör inte att alla blir digitala experter över en natt. Videomöten för att kommunicera är en bra start, men är det hela lösningen? För att ersätta de mänskliga möten som sker på ett kontor krävs en rad aktiviteter för att upprätthålla samarbete och kommunikation mm. Det finns funktionalitet som stöttar detta men som måste inkluderas i ett nytt arbetssätt.
Vad är viktigt att tänka på?
Lars: Cirka 70–80 % av alla digitala transformationsprojekt misslyckas enligt Gartner. Till stor del för att fokus läggs på teknik istället för människor.
Susanne: Att alltid sätta medarbetarna i fokus och skapa bra samspel mellan människa, plats och teknik. Med en genomarbetad strategi minskar risken att medarbetarna arbetar på olika sätt, med olika verktyg och inte använder sig av alla smarta funktioner som finns.
Hur går det till?
Susanne: Vi fokuserar på att stötta människan med teknik och inte tvärtom. Det nya arbetssättet blir effektivt från dag ett. Förändringsledning är oerhört viktigt för att skapa delaktighet. När fördelarna med omställningen presenteras på ett pedagogiskt och engagerande sätt blir förändringen en positiv upplevelse och går smidigare.
Lars: Det vi såg redan innan corona var en tydlig trend där svenskarna hade ett sug efter mer frihet och möjlighet till en mer flexibel arbetsplats. När vi nu jobbat på distans är det inget alternativ för företag att gå tillbaka. En modern arbetsplats med bra digitala verktyg och möjlighet att själv styra över plats och tid kommer vara avgörande för att både attrahera och behålla talanger.