För att göra karriär behövs inte bara ett eget driv och engagemang. För att lyckas behövs också en bra arbetsgivare och partner. För servicebolaget Sodexos vd Azita Shariati har alla bitarna fallit på plats.
Azita Shariati kom från Iran till Sverige år 1988. Planen var att besöka sin pojkvän Farzin som två år tidigare flytt från militärtjänstgöring i kriget mellan Iran och Irak. Men kort efter ankomsten till Sverige ändrades planen. Hon bestämde sig för att stanna, lära sig svenska och forma ett nytt liv. Med i resväskan fanns drivet. Det var otänkbart att invänta en plats på SFI eftersom den låg flera månader bort. Istället letade hon upp en utbildning med snabbare start. Den påbörjade sjuksköterskeutbildningen från Iran byttes senare till utbildning till kostekonom och studier i företagsekonomi.
Låter den som vill utvecklas
År 1998 kom hon till Sodexo som ambulerande restaurangchef. Arbetet motsvarade inte förväntningarna och hon sa upp sig. Hennes dåvarande chef vägrade att godta uppsägningen innan hon tagit ställning till en ny placering. På den vägen är det.
– Efteråt har jag förstått det stora värdet av att ha en bra chef som ser individen och kapaciteten. Men också över av att hamna på ett företag där jag i grunden delar värderingarna och som låter den som vill utvecklas, säger Azita Shariati.
”Det handlar om business”
Idag är det Azita som stöttar andra som vill göra karriär. Hon har prisats för sitt arbete med jämställdhet och är en efterfrågad föreläsare inom mångfald och ledarskap. I våras utnämnde tidningen Veckans Affärer henne till ”Näringslivets mäktigaste kvinna”. Hon fick priset för att på fem år ha ökat andelen kvinnor i den svenska ledningsgruppen från 14 till 50 procent. Andelen kvinnor på andra ledande chefspositioner ligger numera också kring 50 procent.
– Det handlar inte om att vara politiskt korrekta eller att kvinnor är bättre än män. Det handlar om business. Att utnyttja olikheter.
Resan mot en jämställd arbetsplats startade i ledningsgruppen
Resan mot en jämställd arbetsplats startade i ledningsgruppen. Azita poängterar vikten av att chefer på högsta nivå är med på vad, varför och hur bolaget ska jobba med jämställdhet. Det behövs ett mål och en plan.
Parallellt startades ett kvinnligt nätverk för att ta redan på varför inte lika många kvinnor som män aspirerade på olika chefspositioner. Intresset för nätverket var stort. På träffarna diskuterades vilket stöd man önskade och om det fanns konkreta hinder som kunde undanröjas. I dag är nätverket ett mångfaldsnätverk.
Privatlivet är inte en oviktig del för den som vill göra karriär. Azitas ungdomskärlek Farzin är sedan många år tillbaka hennes make. Under studieåren föddes deras son och de insåg snabbt att de måste ha en plan för hur tentor och familjeliv skulle kombineras.