Skip to main content
Start » News » Maximera nätkapaciteten – en förutsättning för den fortsatta energiomställningen
Sponsrad

Energimarknaden befinner sig mitt i en omställning från en centraliserad till en mer decentraliserad och intermittent elförsörjning. Regulatoriska hinder, bristande nätkapacitet och en långsam förändringstakt riskerar att försena energiomställningen. Men potentialen att nyttja Sveriges existerande nätinfrastruktur på ett mer effektivt sätt är enorm.

Vårt elnät är inte utformat för att hantera dagens krav. Det är designat för att hantera en förutsägbar elproduktion från ett fåtal källor. Dagens decentraliserade elsystem består i stället av ett stort antal intermittenta energikällor som sol- och vindkraft. Elektrifieringen ökar samtidigt belastningen på nätet. Elnätsbolagen står inför sin största utmaning på 100 år, säger Alberto Méndez, vd på Plexigrid. Ett bolag som utvecklar mjukvara för att effektivisera planering och drift av elnät på distributionsnivå.

Att bygga ut elnätet är kostsam och slutkonsumenterna får i slutänden stå för notan. Långa tillståndsprocesser och brist på mänskliga resurser samt råvaror begränsar också takten på utbyggnaden.

Möjliggör innovativt klimat på monopoliserad marknad

– Energiomställningen är banbrytande, snabb och utmanande för våra elnät. Den största flaskhalsen i omställningen är den bristande nätkapaciteten. Utbyggnaden av elnätskapaciteteten går långsamt och för många elnätsbolag är det nödvändigt att effektivisera och maximera sin befintliga nätinfrastruktur. Plexigrid har utvecklat en lösning som möjliggör just det, säger Alberto Méndez.

Alberto Méndez
VD, Plexigrid
Foto: Plexigrid

Utbyggnaden av elnätskapaciteten går långsamt och för många elnätsbolag är det nödvändigt att effektivisera och maximera sin befintliga nätinfrastruktur.

Alberto Méndez

Sverige har en tradition av att vara early adopters, har god tillgång till data från elnäten och är ett föregångsland inom digitalisering. Alberto Méndez betraktar därför den nuvarande situationen som ett gyllene tillfälle för Sverige att bli ett föregångsland när det gäller elnätseffektivisering.

– Det skulle gynna såväl nätbolag som industrin och konsumenter genom att minska nätkostnader och öka takten på energiomställningen. Även lagstiftarna behöver anpassa sig till tempot i den pågående energiomställningen. Vi behöver möjliggöra ett innovativt klimat på den monopoliserade elnäts-marknaden, säger han.

Next article