Skip to main content
Start » News » Familjeföretag med hållbarhet i fokus
Sponsrad

Lastbilar är idag en stor utsläppskälla och miljöbov. Det 50-åriga transportföretaget Ahréns Åkeri vill ge sitt bidrag till att börja med, genom fyra laddstolpar (500 kW) för eldrivna lastbilar och en solcellsanläggning med batteripack.

Susanne Ahrén
VD, Ahréns Åkeri

Ahréns Åkeri storsatsar på hållbarheten och framtiden, genom bland annat eldrivna fordon, och att installera fyra laddstolpar på sin anläggning i Södertälje. Terminalens tak och delar av fasaden, kommer fyllas med solceller inom kort.

– Vi vill vara ledande i branschen och vara i framkant när det kommer till hållbarhet, säger företagets vd Susanne Ahrén.

Eldrivna transporter

Ett problem idag är att elektrifierade lastbilar, bara har en räckvidd på upp mot 40 mil, beroende på temperatur, hur tungt lastat fordonet är och trafiksituationen.

– Körningar är pressade och därför kan det vara svårt att avgöra hur mycket en laddning räcker. Aspekter som avgångs- och ankomsttider, chaufförens kör- och vilotider som kräver mycket planering. Vår ambition är att chauffören ska kunna ladda sin bil, i samband med sin 45-minuters rast.

Framtiden och kundkrav

Företaget har en tydlig vision för framtiden och vill vara ledande i branschen. De har redan tagit stora steg mot en mer hållbar framtid och planerar att fortsätta satsa på eldrivna lastbilar och solceller. Tack vare kundernas krav, har hållbarhetsarbetet resulterat i en mer transparent och heltäckande redovisning genom EcoVadis och CDP, samt klimatmål godkända av SBTi.

– Det är en framtidssäkring både för oss själva, kunderna och miljön. Vi ska bli ledande i branschen och kunna erbjuda laddningsstationer för lastbilar, säger Susanne Ahrén.

Nya generationen

Det anrika transportföretaget, Ahréns Åkeri, startades för 50 år sedan med en enda lastbil. Nu har de en kapacitet på 150 lastbilar, lager och terminal som är GDP-godkänd, både för värme och kyla. Bolaget är ISO-certifierade sedan 2013 i ISO 9001, 14001, 45001 och 39001 samt även certifierade av Fair Transport. 

– Vi jobbar med ständiga förbättringar och sätter hela tiden
nya omställningsmål för att ligga ett steg före. Det är ett krav för att kunderna ska känna extra trygghet och att vi satsar framåt, avslutar Susanne Ahrén.

Next article