Det skärpta säkerhetsläget innebär att det kommunala civila försvaret befinner sig mitt i ett historiskt paradigmskifte. Många svenska kommuner har påbörjat arbetet men behovet av kunskapshöjning och i många fall även konkret stöd i att bygga upp ett kommunalt civilt försvar som svarar upp till dagens och morgondagens behov är omfattande.
Kraven på kommunernas krigsberedskap och civila försvar har skärpts och de flesta kommuner behöver en kunskapshöjning initialt, ofta med fokus på vardaglig krisberedskap och kontinuitetsplanering för kris, krig och andra situationer då samhället inte fungerar som normalt. Kunskapsnivån varierar avsevärt i olika kommuner.
– MSB och SKR:s överenskommelser för kommunernas utvecklade krisberedskap och civila försvar för perioden 2024 till 2026 samt den nyligen presenterade totalförsvarspropositionen understryker behovet av att snabbt och effektivt bygga upp en stark kommunal civil försvarsförmåga, säger Jan Wisén, seniorkonsult på Prospero Samhällssäkerhet, som agerar rådgivare till beslutsfattare inom samhällsviktig verksamhet.
Kommunernas ansvar för det civila försvaret handlar bland annat om att säkerställa att samhällsviktiga funktioner som barnomsorg, skolor, äldreboenden samt vatten- och elförsörjning fortsätter att fungera även i ett läge av höjd beredskap och krig.
Skifte från krisorganisation till krigsorganisation
– Många kommuner saknar fortfarande en långsiktig strategisk planering, i synnerhet för krisberedskap och det civila försvaret som sträcker sig över en längre period. Det här arbetet är en ledningsfråga och många uppskattar ett externt stöd i arbetet med att stärka sin totalförsvarsförmåga och bygga upp en krigsorganisation, säger Jan Wisén.
– Oavsett vad som genomförs på nationell nivå så har kommunerna en nyckelroll i arbetet med att bygga ett robust samhälle med tillförlitliga grundläggande funktioner, även vid kriser, störningar och krigsliknande förhållanden. Skiftet från en krisorganisation till en krigsorganisation behöver inledas omgående i de kommuner som ännu inte kommit i gång. En god krigsberedskap ger en god beredskap även för exempelvis naturkatastrofer och andra fredstida kriser, säger Kjell Mo, seniorkonsult på Prospero.