Skip to main content
Start » Alternativa Investeringar » Whisky – en bra investering
Alternativa Investeringar

Whisky – en bra investering

Foto: Single Malt Fund

Den globala efterfrågan av whisky har vuxit oerhört de senaste åren, samtidigt som världen har ont om gammal whisky. Därför är whisky en bra investering idag och kommer fortsätta vara det många år framöver. Men det finns vissa aspekter att tänka på, menar Christian Svantesson, en av grundarna bakom fonden The Single Malt Fund.

Christian Svantesson växte själv upp i en whiskey-intresserad familj.

–Min pappa har samlat whisky sedan 70-talet. Själv tillhör jag de som vill öppna en flaska och smaka, istället för att bara samla, säger han.

Generellt så kategoriserar vi marknaden för exklusiv whisky i tre olika typer av entusiaster, menar Christian Svantesson. Njutare som gillar att smaka och dricka av sin whisky, samlare som aldrig öppnar eller säljer flaskor, och slutligen investerarna som dykt upp de senaste åren.

Christian Svantesson

Grundare, The Single Malt Fund

Foto: Single Malt Fund

–Samtliga dessa driver marknaden på olika sätt. Whisky är en unik investering på så sätt att det blir allt mindre av en limiterad whisky med tiden. Jämfört med exempelvis konst så minskar utbudet av en limiterad whisky i takt med att den konsumeras. 

Ökad efterfrågan, begränsat utbud

En anledning till den ökade efterfrågan de senaste 15 åren, är bland annat den geografiska expansionen, menar Christian Svantesson.

–Från att ha varit en etablerad dryck i ett 25-tal länder, så har whisky idag blivit den populäraste premiumspriten i världen. Idag hittar du whisky på femstjärniga hotell över hela världen. I mogna marknader har det skett en ”premium-isation”, det vill säga man köper allt mer dyrare Single Malt än standard Blended.

Denna globala efterfrågeökning matchas dock inte av utbudet.

–Industrin har inte riktigt hunnit med i utvecklingen. Produktionscykeln för whisky är lång, och det finns inga genvägar när du ska framställa en mångårig whisky. Industrin har investerat i ökad produktion, men det kommer nog att ta ytterligare 7–8 år innan denna produktionsökning når konsumenten, säger Christian Svantesson.

Japan och Irland

Historiskt har whisky utvecklats bättre än konst, vin och bilar som alternativ investering och framtiden ser fortsatt mycket ljus ut, menar Christian Svantesson.

–Många tror att det inte går att förlora pengar på whisky, men det gör det. Det kan till exempel finnas ”lokala bubblor” och att ett visst destilleri eller särskild buteljering har blivit överhypat.

För nybörjaren så gäller det att läsa på och sedan satsa på en limiterad buteljering. Geografiskt är japansk whisky en intressant marknad, menar Christian Svantesson.

–Irländsk whiskey spås en lysande framtid, vilket bland annat beror på USA:s stora intresse för just irländsk whiskey. Skotsk whisky är alltid intressant, men kan vara svårare att hitta guldkornen eftersom utbudet är så stort.

Slutligen så är Christian Svantessons bästa tips att ta kontakt med en whiskyklubb för bra insikt och inspiration.

–De finns spridda över hela landet och är generellt mycket tillmötesgående, professionella och duktiga.

Next article