Varje dag ser vi exempel på motstånd och polarisering i nyheterna, vilket påminner oss om vikten av dagligt engagemang. Detta leder mig till de fyra V:na: Vilja, Våga, Vi och Vinst.
För att skapa förändring måste vi börja med viljan. Det räcker inte att någon annan säger att jämställdhet är viktigt; vi måste förstå varför. En organisation som exempelvis bara gynnar några få är inte hållbart. Ledningen måste vilja förändra strukturer, se över lönesättningen och arbeta med inkluderande karriärvägar. Exempelvis måste alla arbetsgivare från juni 2026 med fler än 100 anställda inom EU rapportera löneskillnader, vilket ökar transparensen och stärker arbetsgivarvarumärket. Ett annat sätt att öka viljan är att få in mer löpande kunskap i ämnet och då börja med ledarna som i sin tur lär ut vidare. Det räcker inte med en inspirationsdag. Det är som med träning, behövs regelbunden kunskapspåfyllning och inkludera flera olika ”muskler”.
Ledarna måste våga ta första steget mot en inkluderande arbetsplats. Det krävs mer än att ha fina intentioner på ett papper; handling krävs. Ibland kan jag uppleva att det ska göras en massa förarbete vilket så klart är nödvändigt, men någon måste också våga ta första steget, våga exempelvis visa upp olika slags människor i reklamen. Våga anställa en äldre person där det oftast är unga eller tvärtom. Våga ha fester där inte alkohol är i fokus. För att orka hålla i och hålla ut behövs det dessutom fås in i strukturerna.
En jämlik arbetsplats skapas bäst när vi är engagerade. Inte någon annan utan vi, då detta är ett tillsammansjobb. Varje avdelning måste bidra till en inkluderande kultur. Det handlar om att lyssna, anpassa mötestider som passar för exempelvis småbarnsföräldrar som behöver hämta/lämna barn, välja leverantörer med omsorg, rekrytera rätt och skapa tillgängliga lokaler samt hemsidor. Många gånger är vi ovetandes om vilka hinder som finns. Här behöver vi ta ett ansvar att öppna dörrar och sänka trösklar.
Vinsten kommer när anställdas hela kapacitet tas fram och ges möjlighet att blomstra.
OM DIVERSITY CHARTER SWEDEN
Diversity Charter Sweden är en ideell förening och en del av EU-kommissionen. Genom regelbundna aktiviteter erbjuder vi våra medlemmar som består av företag och organisationer stora möjligheter till strategi- och erfarenhetsutbyten dvs. löpande kunskapspåfyllning inom mångfalds-/inkluderingsfrågor via seminarium och medlemsträffar.
15-årsjubileum 2010-2025