I det lilla värmländska samhället Bäckhammar i Kristinehamns kommun snurrar Amazons 31 vindkraftverk när vinden ligger på.
För att rotorbladen ska börja snurra krävs vindar på cirka fyra sekundmeter. I Bäckhammar är klimatet gynnsamt för just vindkraftverk, det är ofta lagom blåsigt. Friska, men inte för hårda vindar.
Vindkraftparken invigdes i september i år och har en kapacitet på 91 megawatt. Bäckhammar är bolagets första vindkraftpark utanför USA, men inte den sista. I Sverige byggs redan nu ytterligare en park med kapacitet på 122 megawatt, då i Västernorrland.
– Tillgången till förnybar energi är en av anledningarna till att vi valde att etablera en region med datacenter i just Sverige, berättar Guido Bartels, Managing Director Nordics & Baltics på Amazon Web Services.
Mest populära tjänsterna
Amazon Web Services, AWS, är i dag den ledande molntjänstleverantören på marknaden, med mer än 175 tjänster inom till exempel beräkning, lagring, databaser, nätverk, analysverktyg, robotik och maskininlärning. 2011 öppnade AWS en Point of Presence i Stockholm och tre år senare ett kontor. 2018 stod AWS:s första tre datacenter belägna i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås klara, vilket gör att AWS svenska kunder har tillgång till lokal datalagring och låg latens. Det är här som vindkraften kommer in. Planen är att all AWS infrastruktur ska drivas med 100 procent förnybar energi 2025.
Bland de tiotusentals aktiva kunderna i Norden märks företag som ASSA ABLOY, Scania, SKF, Telenor och Volvo Group. Men även nya, starkt växande scaleups som Bambora, iZettle, Klarna, Kry och Mathem.se återfinns i listan bland kunder.
– Medan Silicon Valley ofta anses vara navet för högteknologisk utveckling, ser vi helt nya innovationscentra växa fram i Europa. Till exempel har Sverige under de senaste åren positionerat sig som något av ett epicenter för finansteknik – fintech, säger Guido Bartels.
Tidigt ute
Svenska bolag var tidiga med att flytta upp hela eller delar av sin verksamhet i molnet. Nu accelererar resan för allt fler och många väljer att lägga hela sin IT-infrastruktur på AWS. Molnet erbjuder en IT-miljö som är flexibel, skalbar och kostnadseffektiv, säger Guido Bartels. Kostnaderna för IT blir rörliga och hålls nere genom molnets skalfördelar, man betalar bara för det som man behöver. Molnet kan snabbt skalas upp och ner utifrån föränderliga affärsbehov. Nya servrar kan sättas upp på bara några minuter utan stort risktagande.
– Flexibiliteten och snabbheten gör att våra kunder att innovera snabbare, på daglig basis. De kan helt fokusera på att utveckla sin kärnverksamhet och kontinuerligt förbättra sitt erbjudande istället för att spendera tid och pengar på att förvalta infrastruktur.
Ovanligt kundfokuserade
Att AWS har blivit så populärt både i Sverige och globalt handlar såklart till stor del om bred funktionalitet och erfarenhet. AWS kan erbjuda teknik i framkant, inkluderat tjänster inom maskininlärning och Internet of Things (IoT). Att de är en global aktör gör sitt till; AWS finns numera lokalt i Sverige men tillgängligheten är global. Idag har AWS etablerat 77 så kallade tillgänglighetszoner i 24 geografiska regioner. Varje tillgänglighetszon består av multipla datacenter för redundans. Som kund får man tillgång till samtliga.
Det handlar dock lika mycket om AWS kultur, menar Guido Bartels. AWS är pionjärer vad gäller teknisk utveckling, men det som verkligen är unikt är fokuset på kunden.
– Utvecklingen i molnet går snabbt och det gäller att hela tiden bli bättre. 90 procent av det vi bygger drivs av det som kunderna säger till oss är viktigt, och de andra 10 procenten är sådant vi läser mellan raderna att de vill ha och behöver. Relationen med våra kunder är det viktigaste vi har, och därför kommer vi aldrig att sälja något för att sedan bara försvinna.
I skrivande stund är vindstyrkan fem sekundmeter i Bäckhammar. De 31 vindkraftverkens rotorblad snurrar sannolikt, och förser de svenska kraftnäten med förnybar el. De möjliggör steget mot framtidens elförsörjning, precis som AWS möjliggör svenska företags framtida affärsutveckling och konkurrenskraft.
Om du var VD för ett svenskt företag som funderar på att flytta till molnet, vad skulle ditt råd vara då?
– Den vanligaste utmaningen i resan till molnet handlar inte om teknik utan om ledarskap och företagskultur. Det viktiga är att samtliga i ledningen är överens och har köpt in på förändringen. Min erfarenhet är också att tydliga och aggressiva mål gör att organisationen rör sig snabbare framåt. Utbildning och intern kunskap är viktigt, men våga också att ta hjälp. Vi som leverantör kan bistå med långsiktiga strategier men också träning och erfarenheter.
Och 2022 börjar ytterligare vindkraftverk att snurra, då i den norrländska blåsten.