Skip to main content
Start » News » Effektivare energi-lagringslösningar med ökad automatisering
Sponsrad

Solceller och energilagring är en kraftfull kombination som både kan bidra till en jämn tillgång till solenergi, oavsett väder och vind samt bidra till att stabilisera och stötta upp elnätet. Energilagring genom batterier är ett område under snabb utveckling. På senare år har batterilagringsteknologin blivit mer kostnadseffektiv, tillgänglig och automatiserad, vilket öppnar upp nya möjligheter på framtidens flexibla elmarknad.

Niklas Österberg
Marknadsansvarig, PPAM Solkraft

Eftersom tillgången till solenergi varierar beroende på väder och vind så fyller energilagring en viktig funktion för att balansera tillgången till solenergi, även de dagar då det exempelvis är mulet och regnigt. Energilagring behövs för att kapa effekttopparna i exempelvis en bostadsrättsförening eller på ett industriföretag och balansera tillgången till förnybar energi i elnätet, säger Niklas Österberg, marknadsansvarig på PPAM Solkraft, en av Sveriges ledande solkraftsleverantörer.

Fler automatiserade energilagringslösningar

För närvarande byggs många storskaliga energilagringsenheter som styrs centralt, men framöver är det nödvändigt att även bygga fler lokala anläggningar med
lokal styrning.

På senare tid har allt fler flexibla energilagringslösningar lanserats, ofta med fokus på lokal styrning. Trenden styr utvecklingen mot en flexmarknad och går dessutom mot ökad automatisering, vilket innebär att batterilagringslösningar kan agera blixtsnabbt när behovet av att öka eller minska tillgången på förnybar energi uppstår.

Energilagring som anpassas efter lokala väderprognosen

–Nya möjligheter öppnas upp när solenergiproduktionen och energilagringen interagerar på ett automatiserat sätt. Tidigare tvingades man ofta välja mellan att kapa effekttopparna i den egna fastigheten eller att använda batterierna till att balansera upp elnätet. Nu är det betydligt lättare att uppfylla båda dessa syften. Framöver kommer vi även att få se fler energilagringssystem som exempelvis kan anpassas utifrån lokala väderprognoser och andra förutsättningar och behov, avslutar Niklas Österberg.

Next article