Belysningen fyller många funktioner på en arbetsplats. Den ska självklart vara funktionell genom att bidra till ett bra arbetsljus, men med genomtänkt ljussättning kan man åstadkomma mycket mer än så, exempelvis skapa tydligt avgränsade zoner och bidra till en specifik atmosfär eller identitet i olika delar av en kontorsmiljö. En ogenomtänkt ljussättning kan däremot förstöra de bästa intentioner.
När man planerar belysningen på ett kontor är det viktigt att utgå från såväl människa som funktion. Framtidens kontor kommer sannolikt att bestå av färre traditionella arbetsplatser till förmån för fler teamarbetsplatser och gemensamhetsytor där vi möts för att utbyta idéer och erfarenheter. Samtidigt behövs även fler mindre mötesrum för exempelvis digitala möten, säger Lotta Löfgren, ansvarig för utformning av kontorsmiljöer på Ljusrum.
– I en kontorsmiljö kan man åstadkomma många olika effekter och skapa den atmosfär man önskar genom att jobba med dynamisk ljussättning, våga skapa kontraster mellan ljus och mörker och använda sig av både varmt och kallt ljus, vilket bidrar till dynamik. Viktiga aspekter att tänka på är vertikal belysning, belysning av väggar för att beskriva rummet, och att våga variera ljusnivåer, säger Jonas Lindahl, ansvarig för Ljusrums ljusstudio.
Genomtänkt ljussättning skapar zoner i stora rum
Ljusrum förordar ett varierat ljus som stödjer ett flexibelt arbetssätt. Många kontor kommer sannolikt att indelas i olika zoner med varierande funktion, exempelvis en zon där man kan arbeta ostört och fokuserat med arbetsuppgifter som kräver mycket koncentration, en zon för informellt teamarbete och en zon för möten i flexibla projektgrupper. Zonerna kan få en individuell karaktär och tydliga avgränsningar med hjälp av rätt belysning. Varierad ljussättning beroende på användningsområde och den atmosfär man vill skapa. Möjlighet till ljusreglering är ett måste.
För att få till en bra ljusplanering på en arbetsplats är det en stor fördel om ljusdesignern involveras så tidigt som möjligt i planeringsfasen. Fastighetsägaren ansvarar oftast för kontorslokalernas allmänbelysning, medan hyresgästen själv ansvarar för miljöbelysning. Ett genomtänkt samspel mellan dessa belysningssystem kan ge en dynamisk ljussättning och åstadkomma stor skillnad.
En investering i en mer avancerad belysningslösning bidrar till en stimulerande och funktionell ljusmiljö för människan.
Armaturer har utvecklats till smarta informationsbärare
– En tydlig trend är smart ljusstyrning i kontorsmiljö. Aktiv ljusstyrning bidrar både till att spara energi och till att optimera ljussättningen i ett rum. I framtiden kommer vi kanske att se sensorer i varje armatur och då kan belysningen anpassas och justeras utifrån antalet deltagare. Sensorerna känner automatiskt av hur många mötesdeltagare som befinner sig i rummet och kan anpassa belysning men även rumsklimat, som värme, kyla och ventilation.
Den typen av lösningar får vi förmodligen se betydligt mer av framöver, säger Jonas Lindahl.