Skip to main content
Start » News » Innovation Lab utvecklar framtidens hållbara transportlösningar
Framtidssäkra Samhällen

Innovation Lab utvecklar framtidens hållbara transportlösningar

Foto: Volvo

Hållbara transporter är en avgörande pusselbit i det framtidssäkra samhället. Volvokoncernen är en viktig del i omställningen till ett mer hållbart transportsystem och bidrar därigenom till att framtidssäkra samhället. På Volvokoncernens Innovation Lab utvecklas innovativa affärsmodeller och idéer i samarbete med kunder, startupbolag och andra samarbetspartners.  

Tommy Hansson Strand
Vice President på Innovation Lab

Innovation Lab är en plats där vi identifierar, inkuberar och validerar nya idéer och affärsmöjligheter utifrån kundernas behov. Vi har ett nära samarbete med alla affärsområden inom Volvokoncernen men också med kunder och startups. Innovation Lab är en plats där vi samutvecklar digitala tjänster och lösningar som skapar värde för våra kunder och samhället i stort, säger Tommy Hansson Strand, Vice President på Innovation Lab.

Volvos produkter är en del av många människors vardag och de brukar i första hand associera Volvokoncernen till lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Sedan många år tillbaka är kundernas fordon uppkopplade och det är utifrån den data som Innovation Lab samutvecklar nya digitala tjänster och lösningar.

–Vi är ett globalt team som jobbar tvärfunktionellt inom Volvo med kundnära utveckling och som tillsammans utforskar framtidens utmaningar och tillväxtmöjligheter. Som en del av ett ekosystem av innovationshubbar världen över så att vi kan fånga det senaste inom den digitala teknologin. Vi bevakar och analyserar kontinuerligt aktuella trender i omvärlden och våra medarbetare består av alltifrån framtidsspanare till tjänstedesigners, affärsutvecklare och specialister på mjukvaruutveckling, säger Tommy Hansson Strand. För startups är Innovation Lab en väg in i Volvokoncernen tillsammans med CampX och Volvo Group Venture Capital.

Stöttar i steget till elektrifierade transporter

Intåget av elektriska lastbilar innebär förändringar för åkerierna eftersom de behöver planera laddning av lastbilarna i förhållande till ruttplanering och övrig verksamhetsplanering. Efter ett intensivt samarbete mellan Innovation Lab och andra bolag inom Volvokoncernen och dess kunder kan nu Volvo tillhandahålla laddlösningar som bidrar till att förare enkelt kan hitta och ladda sina lastbilar på vägen. Volvo har även utvecklat lösningar som möjliggör för åkerierna att optimera sin hemmaladdning. Tjänsten lanserades i Sverige och Nederländerna för att så småningom lanseras på fler marknader.

Färre lastbilstransporter med effektivare lastning

NCC och Volvo Construction Equipment har tillsammans med Innovation Lab utvecklat en digital lösning som på ett enkelt sätt möjliggör vägning av schaktmassor i samband med arbetet med Västlänken i centrala Göteborg. När schaktmassorna kunde vägas direkt, i samband med förflyttningen från anläggningsmaskinerna till lastbilarna ökade lastbilarnas fyllnadsgrad från 85 till 97 procent, vilket i sin tur minskade antalet lastbilstransporter. Ett resultat av detta är minskade utsläpp, ökad säkerhet och minskade kostnader.

Smart digitalt logistiksystem för sista milen leveransen

Ytterligare ett exempel är forsknings-projektet Smoovit. Enligt en studie har en stor andel av de lastbilar som levererar varor till stadskärnan inte full last.

–Innovation Lab har, tillsammans med 11 samarbetspartners från transportindustrin, fastighetsägare, forskningsinstitut och myndigheter, testat och lärt oss kring smarta logistiksystem som hanterar konsolideringen av sista milen transporter från olika transportörer, säger Tommy Hansson Strand.

Forskningsprojektet Smoovit.
Next article