I slutet av maj genomförde drygt 1 300 avgångselever Transportföretagens yrkesprov i kategorierna maskin-teknik, personbilsteknik, bilskadereparation och lastbilsteknik. 116 gymnasieskolor över hela landet deltog. En del av certifieringen som Motorbranschcollege är att eleverna ska skriva yrkesprov. Resultatet från årets yrkesprov visar att kvinnliga elever som går på ett Motorbranschcollege presterat toppresultat.
Landets bästa tjejer är:
- Bilskadereparatör: Sofia Lejon, Motorbranschens Tekniska Gymnasium, Göteborg
- Lastbilsmekaniker: Elise Berg, Törnströmska gymnasiet, Karlskrona (skolan arbetar med MBC-certifiering)
- Maskinmekaniker: Kajsa Nikumaa Eriksson, Edströmska Gymnasiet, Västerås
- Personbilsmekaniker: Dominiqe Lindberg Tander, Jämtlands Gymnasium Fyrvalla, Östersund
–Det är mycket glädjande att kvinnliga elever på MBC-skolor presterar bäst i landet på yrkesprovet inom samtliga av de inriktningar vi certifierar. Motorbranschen behöver fler kvinnliga förebilder och Sofia, Elise, Kajsa och Dominiqe kan inspirera fler kvinnor att välja en karriär inom motorbranschen, säger Jonas Hehrne, verksamhetsledare Motorbranschcollege.
Utbildningar mot motorbranschens yrken
Motorbranschcollege är ett kvalitets-system som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor som tillhandahåller utbildningar mot motorbranschens yrken. Genom att initiera och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen vill vi höja utbildningskvaliteten. På ett Motorbranschcollege läggs stor vikt på ett nära och strukturerat samarbete mellan skola, företag och bransch. Företagens engagemang är centralt, eftersom det är genom ett starkt stöd från motorbranschens företag som skolan får rätt verktyg för att kunna erbjuda eleverna en relevant utbildning för arbetslivets behov.
Motorbranschcollege har som mål att säkerställa att eleverna får en utbildning som är anpassad efter de krav och förväntningar som finns i arbetslivet. Detta sker genom att skolorna följer en noggrant utarbetad plan som inkluderar både teoretiska och praktiska moment, samt att eleverna får möjlighet till praktik på företag inom motorbranschen.
Genom detta upplägg får eleverna inte bara den teoretiska kunskapen utan också den praktiska erfarenheten som krävs för att de ska vara väl förberedda när de tar steget ut i arbetslivet.
Motorbranschens företag spelar en nyckelroll i detta, då deras engagemang och samarbete med skolorna bidrar till att utbildningarna kan hållas uppdaterade och relevanta.
Främjar en inkluderande miljö
Att de bästa resultaten i årets yrkesprov uppnåddes av kvinnliga elever från Motorbranschcollege är ett bevis på att dessa skolor inte bara levererar högkvalitativ utbildning, utan också främjar en inkluderande miljö där alla elever har möjlighet att nå sin fulla potential. Det är en viktig signal till hela branschen om att mångfald och jämställdhet är nycklar till framgång.
Så, för alla unga kvinnor som funderar på en framtid inom motorbranschen, titta närmare på vad ett Motorbranschcollege kan erbjuda. Här finns möjligheten att få en förstklassig utbildning, stöd från branschens företag och chansen att bli en del av en spännande och dynamisk sektor. Motorbranschens framtid är ljus, och med fler kvinnliga förebilder som Sofia, Elise, Kajsa och Dominiqe ser vi fram emot en ännu starkare och mer inkluderande bransch.