Skip to main content
Start » News » Värmepumpsägare kan få betalt för att balansera elnätet
Sponsrad

Intresset för energilager är stort just nu. Svängningar i elnätet måste stabiliseras och den som kan ta emot energi när det är för mycket produktion kan få bra betalt. Nu vill värmepumpstillverkaren Qvantum och Varberg Energi ge samma möjlighet att tjäna pengar till de som har värmepump.

När energimixen består av mer och mer el från sol och vind får vi också en större ”volatilitet” i elproduktionen. Att elpriset kan variera från en timme till en annan känner vi till sedan länge. Det är marknadens sätt att skicka signaler om när det är obalans mellan produktion och konsumtion. Men elnätet måste hållas stabilt hela tiden. Det kan svänga på bråkdelar av sekunder och det mår inte elnätet bra av. Därför finns nu en marknad för kunder som snabbt kan vara flexibla i sin energianvändning.

– Man kan säga att elen behöver expansionskärl dit överskottet kan ta vägen för att det inte ska bli överhettat i systemet, säger Maria Malm Skarin på värmepumpstillverkaren Qvantum.

Termiska batterier

Idag är det primärt batterier som nyttjas för detta, men svenska Qvantum har utvecklat en ny teknik för frekvensbalansering med värmepumpar. Man använder begreppet flexready och talar om värmepumparna som ”termiska batterier”.

– Tack vare vår patentsökta lösning kan vi hetta upp vattnet i våra tankar till 90 grader och ändå ha rätt temperatur på tappvattnet. Så vi tar emot energi som nätet vill bli av med och lagrar den i form av värme för senare bruk.

Nytt pilotprojekt

För att Svenska Kraftnät ska kunna ta emot den här tjänsten måste den koordineras enligt en mängd specifikationer och sedan säljas av en godkänd aktör. Detta är något som Varberg Energi och Qvantum arbetat på under lång tid och nu är man klar att testa funktionen för Varberg Energis el-kunder i en så kallad pre-kvalificering mot frekvensmarknaden.

Maria Malm Skarin
Qvantum

– Det är ett världsunikt pilotprojekt, säger Patrik Björklund på Varberg Energi.

– Vi letar just nu efter 60 hushåll i elområde 3 som har eller ska skaffa en värmepump från Qvantum. Vi bedömer att det potentiellt kan röra sig om intäkter på flera tusen om året per värmepump i nuvarande marknad. Under pilotprojektet kommer alla funktioner och system att testas, men utan att man är inkopplad på den riktiga frekvensmarknaden som ett första steg. Därför får alla deltagare en garanterad bonus på 5 000 kronor plus att de står först i kön när tjänsten kommer ut på marknaden.

– Vi tror att vi är först i världen med att frekvensbalansera elnätet med termiska batterier i nätverk, säger Maria Malm Skarin.

– Det här kommer att bli stort, och nu tas det första steget.


I FOKUS
Qvantums vision ”För de många människorna” innebär att de gör det möjligt för de många människorna att leva ett liv med fossilfri uppvärmning.


Next article