I dagens säkerhetspolitiska läge och en växande hotbild är det avgörande för både försvar och civilsamhälle att stärka sitt fysiska skydd och försvaret mot cyberattacker och digitala intrång. Sedan Sverige gick med i Nato har säkerhetskraven för att skydda servrar och datorer skärpts. RÖS-skyddade säkerhetsskåp och skärmade rum bidrar till att höja skyddsnivån.
ALlt fler myndigheter, kommuner och andra offentliga organisationer omfattas idag av höga säkerhetskrav och en säkerhetsmässig kravbild som successivt har skärpts till följd av det rådande säkerhetspolitiska läget.
En oskyddad IT-miljö kan öppna för attacker från obehöriga aktörer eller främmande makt, vilket kan leda till allvarliga läckor av känslig, konfidentiell eller sekretessbelagd information. En särskild risk utgörs av så kallade röjande signaler (RÖS), elektromagnetiska eller akustiska signaler som alstras i informationsbehandlings- och telekomutrustning.
– Signaler som kan läsas av obehöriga kan innebära att känsliga kommunikations- eller sensorsystem avslöjas och spåras. RÖS kan även användas i elektronisk krigsföring för att störa fiendens kommunikations- eller övervakningsförmåga, säger Jörgen Persson, projektingenjör på KAMIC, som har 35 års erfarenhet av utveckling, produktion och installation av skärmningslösningar och säkerhetsskåp.
Skydda IT-utrustning mot elektromagnetiska pulser
Ett skärmat säkerhetsskåp eller rum är en klok första investering för alla som hanterar känslig information som inte under några omständigheter får röjas. Dessa lösningar skyddar digital information från intrång och avlyssning via ett hölje som skärmar av från elektriska fält och elektromagnetisk strålning.
Ytterligare ett IT-hot är elektromagnetiska pulser, EMP, som kan orsakas av t.ex. blixtnedslag, kärnvapenexplosioner eller andra syntetiska källor. IT-utrustning kan påverkas allvarligt av en elektromagnetisk puls som kan skada eller förstöra elektroniska komponenter. En EMP genererar en högspänningsstöt som ger enorma strömmar i elektroniska kretsar. Följderna av en sådan puls blir allt som oftast förödande för oskyddad IT-utrustning. KAMIC:s säkerhetsskåp och rum med utvalda komponenter och noggranna skärmning, är utformade för att stå emot även denna typ av störning.
Formulera kravbilden och en intern underhållsplan
– Samhällets säkerhet börjar med robusta lösningar för att skydda vår mest kritiska resurs – informationen. På KAMIC bygger vi inte bara skärmade rum och säkerhetsskåp, vi bygger förtroende för framtidens säkerhet. Genom att integrera EMC-tänkandet från idé till färdig produkt säkerställer vi lösningar som fungerar sömlöst i en allt mer komplex värld, menar Jonas Eriksson, affärsområdeschef för KAMIC Skärmningsteknik.
Jonas Eriksson betonar också vikten av att samtliga aktörer som hanterar känslig information bör formulera en kravbild som tydligt definierar organisationens informationssäkerhetskrav. Man bör utse en medarbetare med grundläggande säkerhetskompetens med ansvar för en underhållsplan som säkerställer att skyddet lever upp till kraven över tid.