Skip to main content
Start » News » “Vi försöker utnyttja pandemin till att tänka om, prova nytt”
Framtidens arbetsplats

“Vi försöker utnyttja pandemin till att tänka om, prova nytt”

Hélène Barnekow, vd på Microsoft i Sverige. Foto: Microsoft

Visionen om det Nya Arbetslivet genomsyrar hela Microsoft från produkter till organisation. Ingen ska någonsin känna att de måste ”gå till jobbet”.

Hélène Barnekow, vd på Microsoft i Sverige, har numera promenadavstånd till kontoret som sedan november 2019 huserar i Urban Escape, mitt i Stockholm City. Hélène brukar vara på kontoret några dagar i veckan. Det är det många av hennes medarbetare som inte brukar. Vissa är aldrig där. 

– Våra medarbetare ska aldrig behöva känna att de måste gå till jobbet om de inte vill eller behöver. Det kommer aldrig att finnas en chef som undrar när du kommer in nästa gång, säger hon. 

Framsynt ledarskap

Visionen om Det Nya Arbetslivet, där arbete har lite med platsen att göra, genomsyrar hela Microsoft: alltifrån affärsstrategier till produktutveckling, rekrytering och ledarskap. Det är en vision som de vill erbjuda sina kunder, liksom sina medarbetare. Målet för Microsoft är att kunder ska bli både mer effektiva och fria. De ska aldrig känna att de måste ”gå till jobbet”. 

Foto: Microsoft

– Redan 2005 myntade Bill Gates uttrycket ”Arbetet är något du gör, inte en plats du går till”. Det är först nu som jag börjat inse hur framsynt han alltid har varit och vilken roll han har spelat för vårt samhälle. 2020 sker det en utveckling som jag ser att fler och fler bolag och människor strävar efter. För många har resan precis börjat, säger Hélène Barnekow.

Det kontor som hon nu kan promenera till är behovsanpassat. Mycket mindre än det aktivitetsbaserade kontoret i Akalla, som byggdes om 2012 men som var kontor under över 30 år. Det fyller dock just den funktion som passar Microsofts verksamhet just nu. 

– 30 procent av kontorets yta är dedikerat till internt och konfidentiellt arbete. Resterande procent är öppna och gemensamma ytor där vi möter andra bolag, till exempel startups, där vi istället kan samarbeta och främja innovation tillsammans med andra, berättar hon.  

Coachande ledarskap

Tekniken är verktyget och möjliggöraren i Det Nya Arbetslivet. Tekniken räcker dock inte, ledarskapet är lika viktigt, om inte viktigare, när arbetslivet är digitalt baserat. Microsoft använder sig av tre ledarskapsprinciper: (role) model, coach och care. Fokus ska ligga på att coacha, inte kontrollera, och att sätta relationer och omtanke högst på agendan. Människan ska vara i fokus. 

– Det är annorlunda att vara en inkluderande och stöttande ledare digitalt; det går inte att förlita sig på småprat vid kaffeautomaten eller hejande i korridoren. När man ofta träffas via videosamtal är det än viktigare att vara närvarande i stunden och dessutom se människorna på andra sidan skärmen.

Och även för Microsoft har de senaste månadernas pandemi inneburit utmaningar och anpassningar av verksamheten. 

– Jag ska vara ärlig med att det arbetssätt som vi haft de senaste fem månaderna är en utmaning för mig och mina medarbetare – även om vi är vana att jobba digitalt. Men att gå ifrån att jobba med Teams varje dag till att aldrig se någon är ett stort steg, säger hon. 

Ta med sig lärdomar 

Microsoft Sveriges kontor har precis öppnat upp igen och medarbetare använder sig av en hybrid arbetsmodell med möjlighet att kombinera arbete på distans och på kontoret. De seminarier som arrangeras har hållits digitalt istället för fysiskt. 

– Det har blivit ännu tydligare hur inkluderande och individanpassat det digitala kan vara. Förut har vi främst nått ut till Stockholmsbaserade företag med våra seminarier; nu har vi haft deltagare över hela Sverige. Detsamma gäller våra medarbetare; vårt kontor är i Stockholm men det behöver inte du vara. 

Hélène Barnekows råd till andra bolag är att utnyttja pandemin till att tänka om, prova nytt, och faktiskt ta med sig det positiva in i tiden efter pandemin. Har man möjlighet, låt det komma något nytt och bättre ur krisen. 

– Vi har lärt oss mycket under den här tiden och funderar på hur vi kan bli ännu mer flexibla i vårt arbetssätt. Vi ska inte rulla tillbaka när vi har kommit ur pandemin; vi ska rulla framåt, avslutar hon

Next article